Alergia
Testy Alergiczne
Za pomocą aparatu Bicom Optima wykonujemy komputerowe testy alergiczne na 360 alergenów. Testy są bezbolesne i bezinwazyjne (bez nakłuwania i nacinania ..ważne w przypadku dzieci które boją się nakłuć i nacięć za pomocą których przeprowadzane są testy kliniczne)), wynik jest natychmiastowy.
TESTY MOGĄ BYĆ WYKONYWANE U DZIECI PONIŻEJ 3 ROKU, BEZINWAZYJNIE I BEZBOLEŚNIE !!!!!!!!
Na tydzień przed badaniem nie należny przyjmować leków przeciw-histaminowych (jeśli nie będzie tej karencji uczulenie będzie też rozpoznane ale w mniejszym stopniu).
Podczas testu aparatem „BICOM” za pomocą jednej z elektrod wprowadza się niesekwencjonowany roztwór alergenu do części testującej aparatu, zaś druga elektroda odczytuje natężenie danego alergenu w organizmie. W ten sposób otrzymujemy wynik , dzięki któremu dowiadujemy się czy dana substancja stanowi czynnik zaburzający procesy naszego organizmu.
Gabinet dysponuje czterema paletami testów alergicznych (test podstawowy, test wziewny, test pyłkowy, test chemii spożywczej) Każdy zestaw zawiera ok.90 alergenów, substancji. Istnieje również możliwość testowania przyniesionych alergenów z otoczenia pacjenta na które istnieje podejrzenie uczulenia np. leków, kosmetyków, proszków do prania, spożywanych pokarmów, sierść zwierząt, tkanin, farb, lakierów, kurzu domowego
TEST PODSTAWOWY
ZBOŻA
pszenica, żyto, jęczmień, owies, proso, orkisz, soja, kasza gryczana, ryż, sezam, kukurydza, drożdże, gluten
PLEŚNIE
mieszanka pleśni I(Egzosporium Fulham,Herbarium, Trautonium globusom,Fuzarium SPP ) mieszanka pleśni II (PPenicylinowym nota tum, Arierpansu, P. compactu), drożdżak Candida albigens, Alternarioz tenis, Egzosporium herbarum
SIERŚĆ ZWIERZĄT
pies, kot, świnka morska, wełna owcza, gęsie pierze, kacze pierze, wól, ką,
UŻYWKI
kawa, herbata, kakao, miód, cukier
RYBY
mieszanka ryb I (dorsz,śledź,fladra) mieszanka ryb II(węgorz,małża,krewetka,łosoś,sardynka,sola) fladra, makrela, łosoś, śledź, dorsz
MIĘSO
kurczak, cielęcina, baranina, wołowina, wieprzowina
MLEKO, JAJA
białko mleka krowiego (kazeina), laktoza, żółtko jaja, białko jaja
WARZYWA
marchew, cebula, szpinak, ziemniak, pomidor, fasola
OWOCE
jabłko, gruszka, truskawki, maliny, agrest, porzeczki, winogrono, banan, brzoskwinia, wiśnia, morela, pomarańcza, cytryna, grejpfrut
ROZTOCZA
roztocze kurzu domowego, roztocze magazynowe
ORZECHY
migdały, orzech włoski, orzeszki ziemne, orzeszki laskowe
PYŁKI
leszczyna, wierzba, olcha, brzoza, babka, żyto, kukurydza,bylica, lebioda, lipa, sosna, świerk, trawy, ambrozja
INSEKTY
pszczoła, osa, komar
TEST WZIEWNY
ZWIERZĘTA
kacze pierze, gęsie pierze, kurze pierze, pies, chomik, zając, wielbłądzia wełna, kanarek, królik, kot, lama, mysz, świnka morska, papuga, ką, szczur, wól, owcza wełna, gołębie pierze, papużka falista, koza
NATURALNE WLÓKNA
bawełna, len, wełna roślinna, włókno kokosowe, sisal, jedwab
PLEŚNIE
Alternaria tenuis, Aspergillus clavatus, Aspergillus flavus, Aspergillus fumigatus, Aspergillus niger, Aspergillus oryzae, Aspergillus repens, Aspergillus versicolor, Aurobasidium pullulans, Botrytis cirenea, Chaetonium globosum, Cladosporium cladosporoides, Cladosporium fulvum, Cladosporium herbarum, Curvularia lunata, Epicoccum purpurescens , Fusarium culmorum, Fusarium moniliforme, Fusarium solani, Geotrichum candidum, Helminthosporium halodes, Mucor mucedo, Neurospora sitophila, Penicillium brevicompactum, Penicillium commune, Penicillium expansum, Penicillium notatum, Penicillium roqueforti, Phoma betae, Phoma herbarum, Pullularia pullulans, Rhizopus nigricans, Saccharomyces cere visiae, Serpula lacrimans, Sporobolomyces roseus, Sporothrix Schenckii, Trichothecium dependes, Ustilago
SYNTETYCZNE WŁÓKNA
włókna akrylowe, włosy lalki Barbie, włosy konika Pony, poliester zabawkowy, syntetyczny wypełniacz poduszek
ROZTOCZA
kurzu domowego, siana, maki, roztocze I (Acarus siro), roztocze II, (Tyrophagus putrescentia)
PLEŚNIE MIX
pleśnie mix I, pleśnie mix II, pleśnie mix III, pleśnie ziarna zbożowego mix, aspergillus mix, cladosprium mix, mucor mix
TEST PYŁKOWY
KWIATY
pierwiosnek, mniszek, hiacynt, jaskier, koniczyna, nawłoć, różna, dalia, aster nowo belgijski, aster, wrzos, chryzantema, lak żółty, rumianek, rzepak, tulipan, Margareta, łubin
TRAWY
kupkówka pospolita, owies, wiechlina, tomka, kostrzewa, mietliczka, stoklosa, wyczyniec, tymotka, rajgras, owies gluchy, perz, trzcina
KRZEWY
bez, bez czarny, jaśmin, ligustr, głóg pospolity, tamaryszek
ZBOŻA
jeczmien, owies, pszenica
DRZEWA
brzoza, wiaz, szczodrzeniec alpejski, topola, kasztanowiec, lipa, dab, jesion, platan, grab, buk, klon, robina, osika, drzewo oliwne, sosna szkocka, sosna zwyczajna, swierk
ZIOŁA,CHWASTY
szczaw, piolun, szkleniczek I, szkleniczek II, pokrzywa, babka lancetowata, lebioda, chmiel
TEST SPOŻYWCZY (chemia spożywcza)
BARWNIKI
E 102, E 104, E 110, E 120, E 122, E 123, E 124, E 127, E 132, E 133, E 151, mieszanka żółta, mieszanka czerwona, mieszanka brązowa
EMULGATORY
E 322 lecytyna S, E 322 lecytyna D, E 338, E 339 b, E 340 a, E 340 b, E 340 c, E 341 c, E 450, E 450 a, E 450 c, E 621, E 622, E 623
ANTYOKSYDANTY
E 310, E 312, E 320, E 321
AROMATY
aromat malinowy, aromat truskawkowy, aromat morelowy, aromat wiśniowy, aromat pomarańczowy, aromat cytrynowy, aromat jabłkowy, aromat gruszkowy, aromat bananowy, aromat waniliowy, aromat ziołowy, aromat rumowy, aromat cucą cola
KONSERWANTY
E 200, E 202, E 210, E 211, E 212, E 214 PHB, E 216 PHB, E 218 PHB, E 220, E 221, E 223, E 224, E 230, E 233, E 249, E 250, E 251, E 252
METALE
nikiel
INNE
fenol, kwas salicylowy, kwas acetylosalicylowy, kwasek cytrynowy, guma arabska, fluorek wapnia, sulfadiazyn, sulfaguanidyn, prokaina, chinina, ocet winny
SLODZIKI
E421 mannitol, sacharyna Na, cyklamat, E951 aspartam, E420sorbit, laktoza, fruktoza
Umów się na wizytę
ul. Legionowa 9/1 lok 154
(rzemieslnik Panorama)
15-281 Białystok
T: 85 679 24 57
K: 48 517 409 460
E: medivital@tlen.pl
pon-piąt: 9:00 – 17:00
sob: do uzgodnienia
Prosimy o wcześniejsze ustalanie wizyty