Alergia

Testy Alergiczne

Za pomocą aparatu Bicom Optima wykonujemy komputerowe testy alergiczne na 360 alergenów. Testy są bezbolesne i bezinwazyjne (bez nakłuwania i nacinania ..ważne w przypadku dzieci które boją się nakłuć i nacięć za pomocą których przeprowadzane są testy kliniczne)), wynik jest natychmiastowy.

TESTY MOGĄ BYĆ WYKONYWANE U DZIECI PONIŻEJ 3 ROKU, BEZINWAZYJNIE I BEZBOLEŚNIE !!!!!!!!

Na tydzień przed badaniem nie należny przyjmować leków przeciw-histaminowych (jeśli nie będzie tej karencji uczulenie będzie też rozpoznane ale w mniejszym stopniu).

Podczas testu aparatem „BICOM” za pomocą jednej z elektrod wprowadza się niesekwencjonowany roztwór alergenu do części testującej aparatu, zaś druga elektroda odczytuje natężenie danego alergenu w organizmie. W ten sposób otrzymujemy wynik , dzięki któremu dowiadujemy się czy dana substancja stanowi czynnik zaburzający procesy naszego organizmu.

Gabinet dysponuje czterema paletami testów alergicznych (test podstawowy, test wziewny, test pyłkowy, test chemii spożywczej) Każdy zestaw zawiera ok.90 alergenów, substancji. Istnieje również możliwość testowania przyniesionych alergenów z otoczenia pacjenta na które istnieje podejrzenie uczulenia np. leków, kosmetyków, proszków do prania, spożywanych pokarmów, sierść zwierząt, tkanin, farb, lakierów, kurzu domowego

TEST PODSTAWOWY

ZBOŻA

pszenica, żyto, jęczmień, owies, proso, orkisz, soja, kasza gryczana, ryż, sezam, kukurydza, drożdże, gluten

PLEŚNIE

mieszanka pleśni I(Egzosporium Fulham,Herbarium, Trautonium globusom,Fuzarium SPP ) mieszanka pleśni II (PPenicylinowym nota tum, Arierpansu, P. compactu), drożdżak Candida albigens, Alternarioz tenis, Egzosporium herbarum

SIERŚĆ ZWIERZĄT

pies, kot, świnka morska, wełna owcza, gęsie pierze, kacze pierze, wól, ką,

UŻYWKI

kawa, herbata, kakao, miód, cukier

RYBY

mieszanka ryb I (dorsz,śledź,fladra) mieszanka ryb II(węgorz,małża,krewetka,łosoś,sardynka,sola) fladra, makrela, łosoś, śledź, dorsz

MIĘSO

kurczak, cielęcina, baranina, wołowina, wieprzowina

MLEKO, JAJA

białko mleka krowiego (kazeina), laktoza, żółtko jaja, białko jaja

WARZYWA

marchew, cebula, szpinak, ziemniak, pomidor, fasola

OWOCE

jabłko, gruszka, truskawki, maliny, agrest, porzeczki, winogrono, banan, brzoskwinia, wiśnia, morela, pomarańcza, cytryna, grejpfrut

ROZTOCZA

roztocze kurzu domowego, roztocze magazynowe

ORZECHY

migdały, orzech włoski, orzeszki ziemne, orzeszki laskowe

PYŁKI

leszczyna, wierzba, olcha, brzoza, babka, żyto, kukurydza,bylica, lebioda, lipa, sosna, świerk, trawy, ambrozja

INSEKTY

pszczoła, osa, komar

TEST WZIEWNY

ZWIERZĘTA

kacze pierze, gęsie pierze, kurze pierze, pies, chomik, zając, wielbłądzia wełna, kanarek, królik, kot, lama, mysz, świnka morska, papuga, ką, szczur, wól, owcza wełna, gołębie pierze, papużka falista, koza

NATURALNE WLÓKNA

bawełna, len, wełna roślinna, włókno kokosowe, sisal, jedwab

PLEŚNIE

Alternaria tenuis, Aspergillus clavatus, Aspergillus flavus, Aspergillus fumigatus, Aspergillus niger, Aspergillus oryzae, Aspergillus repens, Aspergillus versicolor, Aurobasidium pullulans, Botrytis cirenea, Chaetonium globosum, Cladosporium cladosporoides, Cladosporium fulvum, Cladosporium herbarum, Curvularia lunata, Epicoccum purpurescens , Fusarium culmorum, Fusarium moniliforme, Fusarium solani, Geotrichum candidum, Helminthosporium halodes, Mucor mucedo, Neurospora sitophila, Penicillium brevicompactum, Penicillium commune, Penicillium expansum, Penicillium notatum, Penicillium roqueforti, Phoma betae, Phoma herbarum, Pullularia pullulans, Rhizopus nigricans, Saccharomyces cere visiae, Serpula lacrimans, Sporobolomyces roseus, Sporothrix Schenckii, Trichothecium dependes, Ustilago

SYNTETYCZNE WŁÓKNA

włókna akrylowe, włosy lalki Barbie, włosy konika Pony, poliester zabawkowy, syntetyczny wypełniacz poduszek

ROZTOCZA

kurzu domowego, siana, maki, roztocze I (Acarus siro), roztocze II, (Tyrophagus putrescentia)

PLEŚNIE MIX

pleśnie mix I, pleśnie mix II, pleśnie mix III, pleśnie ziarna zbożowego mix, aspergillus mix, cladosprium mix, mucor mix

TEST PYŁKOWY

KWIATY

pierwiosnek, mniszek, hiacynt, jaskier, koniczyna, nawłoć, różna, dalia, aster nowo belgijski, aster, wrzos, chryzantema, lak żółty, rumianek, rzepak, tulipan, Margareta, łubin

TRAWY

kupkówka pospolita, owies, wiechlina, tomka, kostrzewa, mietliczka, stoklosa, wyczyniec, tymotka, rajgras, owies gluchy, perz, trzcina

KRZEWY

bez, bez czarny, jaśmin, ligustr, głóg pospolity, tamaryszek

ZBOŻA

jeczmien, owies, pszenica

DRZEWA

brzoza, wiaz, szczodrzeniec alpejski, topola, kasztanowiec, lipa, dab, jesion, platan, grab, buk, klon, robina, osika, drzewo oliwne, sosna szkocka, sosna zwyczajna, swierk

ZIOŁA,CHWASTY

szczaw, piolun, szkleniczek I, szkleniczek II, pokrzywa, babka lancetowata, lebioda, chmiel

TEST SPOŻYWCZY (chemia spożywcza)

BARWNIKI

E 102, E 104, E 110, E 120, E 122, E 123, E 124, E 127, E 132, E 133, E 151, mieszanka żółta, mieszanka czerwona, mieszanka brązowa

EMULGATORY

E 322 lecytyna S, E 322 lecytyna D, E 338, E 339 b, E 340 a, E 340 b, E 340 c, E 341 c, E 450, E 450 a, E 450 c, E 621, E 622, E 623

ANTYOKSYDANTY

E 310, E 312, E 320, E 321

AROMATY

aromat malinowy, aromat truskawkowy, aromat morelowy, aromat wiśniowy, aromat pomarańczowy, aromat cytrynowy, aromat jabłkowy, aromat gruszkowy, aromat bananowy, aromat waniliowy, aromat ziołowy, aromat rumowy, aromat cucą cola

KONSERWANTY

E 200, E 202, E 210, E 211, E 212, E 214 PHB, E 216 PHB, E 218 PHB, E 220, E 221, E 223, E 224, E 230, E 233, E 249, E 250, E 251, E 252

METALE

nikiel

INNE

fenol, kwas salicylowy, kwas acetylosalicylowy, kwasek cytrynowy, guma arabska, fluorek wapnia, sulfadiazyn, sulfaguanidyn, prokaina, chinina, ocet winny

SLODZIKI

E421 mannitol, sacharyna Na, cyklamat, E951 aspartam, E420sorbit, laktoza, fruktoza

Umów się na wizytę

ul. Legionowa 9/1 lok 154
(rzemieslnik Panorama)
15-281 Białystok

T: 85 679 24 57
K: 48 517 409 460
E: medivital@tlen.pl

pon-piąt: 9:00 – 17:00
sob: do uzgodnienia

Prosimy o wcześniejsze ustalanie wizyty